Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Un beneficiu fiscal oferit in mod direct de catre stat pentru salariatii cu un venit brut sub 3.600 lei pe luna este asa numita deducere persoanala.
“Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.”
Avantaj angajat:
Practic prin intermediul acestei deduceri, o parte in impoziul pe salariu pe care angajatorul oricum trebuia sa ii plateasca statului, nu se va mai duce la stat, ci se va reflecta in salariul net al angajatului (crescand), cuantumul deducerii este diferita in functie de numarul persoanelor in intretinere si de valoarea venitului brut al angajatului.
Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar.
Pentru angajatii care au mai multe contracte individuale de munca, de deducere personala se poate beneficia doar la un singur angajator, la cel la care este functia de baza.
In vederea beneficierii de deducere personala, angajatii vor trebui sa depuna la angajatorul la care detine functia de baza o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze acest lucru precum si datele cu privire la persoanele care sunt in intretinerea sa, daca este cazul.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-